Veel mensen hebben het idee dat het innemen van Klassiek Homeopathische middelen gepaard gaat met hevig ziek zijn en lamlendigheid. Dit worden dan bijwerkingen genoemd. Dit is een onjuist beeld. Het schrikt af en mensen ‘beginnen er maar niet aan’, terwijl de bijwerkingen van reguliere medicatie wel worden geaccepteerd.

Iedere apotheek geeft je, bij het ophalen van een medicament een bijsluiter mee waarin een lijst bijwerkingen wordt opgesomd. Vinden we volkomen normaal. Nou ja, normaal. Het ís natuurlijk niet normaal, maar we accepteren het. Gister was op tv bij Radar nog een item gewijd aan de bijwerkingen van medicatie tegen Alzheimer. Het middel was nog erger dan de kwaal.
Tegenwoordig is het gevolg van het starten met een medicatie, bijvoorbeeld tegen je hoge bloeddruk, dat je last krijgt van bijwerkingen, zoals vocht vasthouden. En daar krijg je dan weer een ander medicijn voor. Maar ja, daar krijg je weer hoofdpijn van, of een stresskuch, of slecht slapen, waar je dan ook weer een pilletje voor kunt krijgen.
Voor de rest van je leven slik je dan een pil tegen je hoge bloeddruk en daarnaast steeds meer andere medicatie omdat je last hebt van de bijwerkingen. Dit is een spiraal die steeds verder gaat.
Wat zijn nou die bijwerkingen?
Dat zijn reacties van het lichaam op de medicijnen. De medicatie roept een beweging van het lichaam op om de chemische stoffen die het niet wil, weer kwijt te raken, of een signaal af te geven dat het lichaam wordt belast met iets onnatuurlijks. Niet prettig en een duidelijk signaal…

Maar omdat het medicijn ook de gewenste bloeddrukverlaging laat zien, is het toch een geaccepteerd middel binnen de reguliere gezondheidszorg. De bijwerkingen zijn gewoon ‘bij de prijs inbegrepen’. Gevolg: Je start medicatie en in de loop van de tijd heb je niet één potje op het aanrecht staan, maar vier of vijf. En je zit eraan vast, je kunt niet zomaar stoppen.

Klassiek homeopathische middelen hebben soms ook bijwerkingen. Tenminste, dat is de platte naam. Eigenlijk zijn het middelwerkingen.
Als je start met een middel kan je lichaam in de eerste weken een verergering laten zien van je klacht, voordat het verdwijnt. Deze middelwerking is tijdelijk en laat een positieve reactie van het lichaam op het middel zien, hoe lastig deze periode soms ook kan zijn.
Je lichaam heeft een klacht, waarvoor je een middel inneemt dat dezelfde klacht oproept. Is er een match, dan kan de klacht tijdelijk verhevigen, maar dat hoeft niet.
Deze middelwerkingen zijn altijd tijdelijk en luiden werkelijke genezing in.