De gouden tijd dat je ziektekostenverzekering alles vergoedde is voorbij. De medische kosten zijn enorm gestegen en de verzekeringsmaatschappijen bezuinigen, liefst op grote schaal, dat levert het meest op. Het mes ging al tijden geleden in de ‘alternatieve medicatie’ en ‘de alternatieve behandelingen.’ Mensen die het idee van ‘alles wordt vergoed’ toch heel prettig vinden, kunnen zich bijverzekeren tegen hoge kosten, maar komen in de loop van het jaar toch tot de conclusie dat de taks bereikt is en ze alsnog de verdere behandelingen zelf moeten betalen of anders de behandelingen maar stoppen. 

Het enige dat telt is het economisch belang. We willen allemaal financiële bescherming bij ziekte, maar door alle dure onderzoeken en behandelingen wordt dat haast onbetaalbaar.
Ik verwacht dat deze tendens zal niet keren, maar zich zal voortzetten. Dat betekent er een tijd aankomt dat de zorgverzekeringen, nog meer dan nu gaan bepalen door wie we behandeld moeten gaan worden en hoe vaak. En ook dat er nog veel meer kosten niet meer door de zorgverzekeringsmaatschappijen vergoed gaat worden. Alles wordt voor iedereen hetzelfde, dezelfde rechten. Zo staat het ook in de polissen: U hebt recht op … behandelingen.
Het een en ander is al lang geleden in gang gezet en voelen we allemaal. Medicatie zelf betalen of bij de apotheek iets van een onbekend merk (=goedkoper) krijgen, bij de Fysio bijv. worden maar een beperkt aantal behandelingen vergoed, orthodontie wordt niet of nauwelijks vergoed, ziekenhuisopnames duren geen minuut langer dan volgens de statistieken nodig enz.

Ook aan de vergoedingen voor homeopathie wordt continu gesleuteld (lees verminderd). Alleen vergoedingen voor homeopaten van een bepaalde opleiding, bij een bepaalde zorgverzekeringsmaatschappij, voor een bepaald aantal behandelingen of percentage van de kosten. Gildes worden weer door andere zorgverzekeringsmaatschappijen vergoed, of deels of opeens niet meer en ga zo maar door.

Heeft het ook voordelen? Ja, ik zie ze wel.
Het (alternatieve) zorgveld waar de ziektekostenverzekering geen vinger in de pap heeft, doordat zij die kosten niet willen vergoeden, wordt steeds groter. En hier kun je dus helemaal zelf bepalen welke therapie of behandelmethode bij je past, wie je wilt dat je helpt en in welke medicatie/behandelvorm jij vertrouwen hebt. 
Samen met je therapeut bouw je een vertrouwensrelatie op waar je je veilig bij voelt en bij wie je kunt herstellen. En zo niet? Dan ben je vrij om iemand anders te zoeken.

En de kosten hiervan?
Er zijn al enorm veel mensen die de aanvullende verzekeringen hebben stopgezet en dit geld besteden aan de therapie of behandeling waar ze zich goed bij voelen. En daar komen ze financieel én qua gezondheid goed mee uit.
Gebleken is dat ze in de meeste gevallen de reguliere zorg minder nodig hebben.
Je ziektekostenverzekering blijft je een veilige achtervang bieden voor als je artsen en ziekenhuisbehandelingen nodig hebt.